Ambil Yang Matang, tambahi garam agar nanas tidak gatal

Makan nanas sangat menyegarkan, terutamanya di tengah-tengah cuaca panas ibu kota yang memintas. Campuran rasa masam dan manis dan kandungan air yang banyak dijanjikan untuk terus membasahi tekak kering. Walau bagaimanapun, tidak semestinya kita akan mengalami gatal-gatal yang memintas selepas memakan buah eksotik ini. Gatal-gatal biasanya akan merebak dari bibir, lidah, bahkan hingga tekak.

Sesetengah orang berfikir bahawa tekak gatal yang datang selepas makan nanas adalah gejala alahan. Malah, ia tidak sesuai sepenuhnya, anda tahu. Daging nanas mengandung sejenis enzim yang dipanggil bromelain yang dapat memecahkan protein dalam tubuh, termasuk protein kolagen dalam tisu bibir, lidah, dan mulut dalam. Inilah yang menyebabkan orang sering mengadu rasa gatal dan bahkan bengkak di beberapa bahagian bibir dan muka selepas makan nanas.

Tetapi, kesan gatal selepas makan nanas ternyata dikurangkan dengan beberapa helah ringkas, anda tahu. Salah seorang daripada mereka mengupas kulit nanas sehingga ia benar-benar bersih dan kemudian membasuhnya di bawah air yang mengalir.

Walaupun nanas muda yang sangat segar dimakan dalam cuaca panas, tetapi nanas tidak terlalu masak mempunyai kandungan bromelain yang lebih tinggi daripada nanas masak. Bromelain tinggi akan meningkatkan risiko kerengsaan dan gatal-gatal bibir ke dalam mulut. Tahap kematangan nanas boleh diketahui dengan membakar aroma dan tekstur buah. Nanas masak mempunyai aroma wangi segar dengan tekstur yang lebih lembut daripada nanas mentah. Baca juga: kesan obesiti

Selepas memotong, gunakan sedikit garam untuk sebahagian daripada nanas dan biarkan selama beberapa saat sehingga permukaan nanas terasa lebih basah. Garam akan melepaskan glukosa yang menjadikan nanas manis. Di samping itu, kandungan gula yang keluar juga akan merangkumi enzim bromelain menyebabkan gatal-gatal.