Menahan Berak Boleh menyebabkan kanser kolon

Melayu Post – Selain merosakkan kepekatan dan membuat tidak selesa, terdapat satu lagi kesan buruk pembuangan air (BAB) atau kesulitan BAB, iaitu kanser. Kanser kolon semakin meningkat kerana diet semakin parah dan sukar untuk membuang air besar. Oleh itu, jika seseorang merasakan pergerakan usus yang sukar, harus terus berusaha untuk segera membuang air besar untuk mencegah terjadinya kanser kolon.

Mengapa menahan berak boleh Menyebabkan Kanser Kolon?
Muliono menjelaskan, kanser kolon dapat terjadi kerana bakteria dalam keretakan usus yang bekerja dalam proses keretakan makanan akan merusak sel-sel usus besar ketika terlalu lama di dalam organ. Ia pada mulanya akan membawa kepada polip dalam usus besar.


Pada mulanya, ada polip seperti ulser yang tumbuh besar dan besar, jika tidak mungkin menjadi kanser. Kanser kolon atau kanser kolon jarang menyerang golongan muda. Memetik Alodokter, kebanyakan pesakit kanser kolon atau kanser kolon adalah warga tua berumur lebih dari 60 tahun.

Walau bagaimanapun, kanser usus telah menjadi salah satu kanser yang paling biasa di Indonesia. Kanser paru-paru, kanser hati, prostat, payudara dan serviks, dan sekarang terdapat kanser kolon. Beliau berkata kanser boleh dicegah dengan memakan makanan yang baik dengan makan makanan yang pelbagai dan melaksanakan gaya hidup yang bersih dan sihat yang jauh dari merokok dan alkohol dan senaman yang kerap. (http://www.melayupost.info/2016/09/punca-buang-air-besar-berak-berdarah.html)